Intr-o postare anterioara am vorbit despre modalitati de a aprinde focul cu diferite ustensile. Hai sa vedem unde facem focul, cum il facem si modalitati de aranjare ale acestuia in functie de necesitati.
Cautam o suprafata neteda pe care o curatam pana la pamant de frunze, crengute sau licheni care pot propaga focul. Daca pe sol se afla zapada sau mocirla putem pune crengi mai groase sau pietre pentru a nu se uda lemnele. Pe cat posibil nu faceti focul sub copaci, langa cort sau liziera padurii. Tinand seama de directia vantului putem crea un paravan din lemnele adunate . Chiar daca acestea sunt ude ele se vor usca. Ideal ar fi sa avem in spate o stanca. Aceasta va radia caldura acumulata pe timpul zilei dar si mai multa lumina. In plus suntem protejati de animale salbatice pozitionandu-ne intre foc si stanca. Trebuie sa avem suficient de multe lemne pentru a ne ajunge mai mult timp. In functie de tipul lor, focurile se clasifica in mai multe categorii.
*Focul piramida. Acesta arde cu flacara puternica si face multa lumina.
*Focul de veghe. Puneti lemnele culcate cu varful in mijlocul vetrei, iar pe masura ce acestea ard le impingeti catre centru. Focul va arde fara flacara mare si fara fum.
*Pentru gatit puteti folosi focul polinezian. Acesta consta in faptul ca trebuie sapata o groapa, iar fundul acesteia este acoperit cu pietre. Ele vor pastra caldura si jaratecul pentru mai mult timp.
*Torta suedeza. Se face relativ usor si poate fi folosita chiar si pe zapada. Nu trebuie decat sa despici o buturuga in 4 si sa o aprinzi in interior.Poti gati pe ea un timp destul de indelungat.
*Focul de semnalizare. Pe timp de noapte focul trebuie sa fie intr-un loc deschis (poiana,malul apei) si vom aseza lemnele ca la focul de tabara (piramida). Pe timp de zi punem crengi verzi peste foc pentru a genera mult fum.
Sursa imagini : pinterest.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu