Intr-o situatie de supravietuire aprinderea unui foc este foarte importanta atat pentru moral, cat si pentru a ne incalzi, pentru a tine la distanta animalele salbatice sau pentru a semnaliza pozitia noastra. De asemenea, la o iesire in natura focul ne ajuta sa gatim,sa fierbem apa sau sa ne uscam hainele si echipamentul. Pentru aceasta trebuie sa ne insusim cunostintele necesare aprinderii unui foc. In primul rand avem nevoie de o sursa de aprins focul. Aceasta poate consta intr-o simpla bricheta pe care sa o purtam in permanenta in buzunar sau in rucsac. In kitul de supravietuire este bine sa avem o bricheta alaturi de o lumanare sau o bucata de cauciuc. Odata aprinse acestea ard mai mult, nu consumam gazul brichetei si nici nu ne ardem la maini.
*Chibriturile au dezavantajul ca se pot uda. Putem preveni acest lucru daca inainte de folosire le bagam in ceara topita. Astfel ele devin impermeabile.
*Amnarul poate fi folosit cu succes chiar si atunci cand ploua. O conditie esentiala este sa ai materiale uscate care sa se aprinda repede la aparitia scanteilor. Acestea pot fi: vata din trusa de prim ajutor, captuseala unei geci, dischete demachiante, iarba uscata, ciuperci de copac, licheni, ace de brad, rumegus, aschii de copac uscate etc.
*Lupa sau lentila ochelarului. Caldura soarelui focalizata prin lupa intr-un singur punct poate degaja caldura necesara aprinderii focului.
*O bucata de gheata slefuita bine poate inlocui cu succes lupa. La fel de bine functioneaza si o sticla sau o punga transparenta umpluta cu apa.
*Prin frictiune. Procedeul necesita antrenament si rabdare dar functioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu