In ultimul concediu petrecut in Apuseni, mi-am zis ca nu puteam rata intrarea intr-o pestera, asa ca ... zis si facut. Impreuna cu un bun prieten care mai explorase zona am decis sa intram in pestera Dirninii. Un minim de coordonate ar fi acela ca pestera se intinde pe versantul drept al Vaii Albacului, in zona de izvoare a acestuia, in aval de locul numit Fleiu (apartinand catunului Sfoartea) la o altitudine de 1220 m), in Muntii Bihorului.
Intrarea se face printr-o deschidere de 2x3m pe care am gasit-o cu greu prin padure.
Urmeaza o galerie de aproximativ 70 m ornata cu formatiuni de concretionare. La o scadere de nivel de 6 m gasim Sala Mare (35/15/10m) care se prelungeste spre nord cu Galeria Ursului. Dupa un parcurs relativ stramt, galeria se deschide si se ajunge in Sala Padurii (10/5/5m)
Bogata in stalactite, stalagmite, gururi, draperii, domuri, coloane etc, galeria se termina brusc la Marea Prapastie (25 m). La baza saritorii se ajunge intr-o sala din care pornesc alte trei galerii. Galeria Clusteritelor, Salonul Impresionistilor si Galeria Mamutilor. In final, pestera ne incanta cu Sala cu Lac (20/7/10m), ocupata in intregime de un lac subteran alimentat de raul pierdut in Galeria Clusteritelor.
ISTORIC:
In 1963 padurarul Pasca Ispas a descoperit intrarea in pestera. Speologii Viethmann si Gh.Racovita exploreaza si carteaza primii 212 m de galerie. Dupa aproape 20 de ani (1981), discipolii celor doi, membrii ai clubului E.Racovita din Cluj Napoca, reiau explorarile si descopera Sala Padurii, Sala Bivuacului pana la Marea Prapastie. In acelasi an descopera si carteaza Galeria si Sala Mamutilor, Galeria Buclei, Galeria Clusteritelor si Sala Impresionistilor. In 1982 s-a descoperit Labirintul, Activul, Sala cu lac, Galeria T si o alta serie de puturi si hornuri. Sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu